Glutenfritt var det här

Jag har alltid haft lite problem med magen och i synnerhet de senaste kanske 10 åren. Har alltid känt mig uppblåst och spänd i magen efter att jag ätit och har också haft mycket luft i magen. Efter en händelse som jag inte behöver gå in på något närmare här beslöt jag någon gång i oktober/november att jag skulle prova glutenfri kost ett par månader. Jag skulle ge det fram till nyår ungefär. Om jag inte kände mig bättre i magen skulle jag gå tillbaka till min vanliga kost. Det enda som behövdes var att byta ut brödet mot glutenfritt bröd, tänkte jag. Riktigt så enkelt var det dock inte. Det fanns gluten i det mesta upptäckte jag. Bröd och kaffebröd så klart men även i pasta, choklad, ströbröd. Hur gör man en redning till en sås utan vetemjöl? Panera spätta utan ströbröd och mjöl? ”Vanligt” havregryn innehöll också gluten visade det sig. Så jag fick byta ut i stort sett allt i torrvarulagret.

Sedan dess har det hänt en del på den glutenfria fronten. Det har dykt upp en hel del kaffebröd och en hel mängd olika mjölsorter på den glutenfria hyllan i affären. Dessutom finns nu också färskt glutenfritt bröd att köpa och inte enbart fruset bröd. I dagarna har det öppnat ett bageri i den lilla staden Ödeshög utefter östra sidan på Vättern som bara bakar glutenfritt. Folk verkar också strömma dit från hela Östergötland och från Jönköping med omnejd för att kunna köpa glutenfritt. Lokalradion har uppsnappat att det har blivit en ”trend” att äta glutenfritt och har haft en hel förmiddag med inslag och reportage och intervjuer på ämnet. Nu är det tydligen värsta innegrejen att äta glutenfritt och många ser det visst också som en sorts diet eller sund kosthållning.

Vad hände för mig då? Jo, jag märkte redan efter ett par dagar att magen var mycket lugnare och mindre spänd av att jag slutat med gluten. Jag lyckades hålla den glutenfria kosten de månader jag bestämt men har sedan vid 2 tillfällen fått ”återfall” och ätit en smörgås med vanligt bröd. Men jag märkte genast att magen reagerade så jag har nu helt slutat med gluten. Det må vara en trend men jag mår i alla fall bra av att avstå från mat med gluten.

Similar Posts

  • Den odödliga musen

    Nu är det april och vårtecknen börjar rada upp sig. Först fåglarna som börjar sjunga på mornar och kvällar, sedan tidiga blommor på några enstaka buskar. Ett vårtecken så säkert som alla andra är när vår katt kommer in med sin första mus efter vintern. Det hände i förrgår. Ja, visst. Det är äckligt. Men…

  • Lördagsmello

    Lördag kväll. Lite trött och tömd på inspiration och energi efter nästan 8 timmar i silversmedjan. Den här helgen går jag en helgkurs i silversmide och jag känner mig ganska nöjd med dagens produktion – två hamrade hängen med silverkula för örhängen. De är dock inte helt klara utan kommer att dyka upp på Made…

  • Ljuset kommer åter

    Idag var det ljust när jag åkte hem från jobbet kl. 16.15. Äntligen börjar man märka skillnad och att ljuset är på väg tillbaka. Jag skriver om det varje gång det börjar bli vår så det finns en risk för att jag verkar tjatig men jag tycker att det är så underbart.

  • Fåglar och ljus

    Jag bara måste skriva det här också med risk för att verka tjatig. Har ju skrivit om detta underbara fenomen varje vår i bloggen. Men i helgen hörde jag talgoxen för första gången den här våren och det är ljust ute när jag åker hem från jobbet på eftermiddagarna. Underbart!! Våren är i antågande!

  • Humor

    Varje morgon innan jag stiger upp ligger jag kvar i sängen och gosar lite med kudden och lyssnar på lokalradion. Varje morgon har de en fråga på facebook och härom morgonen hade de ställt frågan: Vad är humor? Det har gått några dagar sedan dess och jag har funderat på vad jag tycker är humor,…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *